Kérjen árajánlatot - Thermomaster

Ne vredi izolovati na brzinu!

Ne-vredi-izolovati-na-brzinu
Iako bi svi želeli da živimo u novoj kući, većina nas to ne može da priušti, već samo možemo da ulepšavamo naše postojeće domove. Danas u Srbiji možemo primetiti da više ljudi renovira, a ne gradi novu kuću ili zgradu. Nije to uopšte čudno. Ove investicije, estetsko renoviranje i izolovanje povećavaju vrednost kuće.

Pre svega neophodna su detaljna istraživanja postojećeg stanja, da bi saznali najbolje rešenje o odgovarajućim tehnologijama i materijalima.Koraci:


1. Prvi korak je da saznamo malo više o istoriji kuće, vrstu materijala od kog je izgradjena, debljinu i sloj fasade, te da li je već kuća bila renovirana? Ako je bila, u kakvom nivou?

2. Posle možemo posmatrati kuću. Bitni su izgled, visina i uglovi kuće. Treba da saznamo malo više o dilataciji zida, možemo li odmah početi sa izolacijom, ili prvo moramo da premalterišemo i da poravnamo zidove? Možemo li primetiti vlagu na cokli, ako još nije izolovana? Vidimo li vodene tragove i fleke na zidu? Kondenzuje li se para iz unutrašnje strane? Da li je površina bez prašine, masti i ostalih prljavština? Smetaju li nam ornamenti, cevi za gas, treba li da ih skinemo da bi mogli perfektnije odraditi posao?

3. Važne su tačne mere i provera eventualnih odstupanja u nivou zidova. Ako ne možemo odrediti kvalitet fasade, moramo da istražimo, da proverimo sa nekim testovima. Sa bušenjem moramo da proverimo debljinu fasade da bi izabrali tiplu sa odgovarajućom dužinom, treba da isprobamo kvalitet lepjenja.

4. Trebali bi da izmerimo površinsku temperaturu i sa Bohn čekićem da ispitivamo snagu zida. Ako napravimo toplotnu mapu o fasadi, saznaćemo gde su toplotni mostovi, kako su napravljeni balkoni, venci.


5. Isto toliko je bitno i toplotno i parotehničko kalibriranje. Kakva je kondenzacija zida, da li će se javljati voda zbog pare, da li je fasada paropropusna ili nije?
Šta bi  se moglo desiti bez gore navedenog?


  • Pogrešno ocenjena cokla je nesposobna za samo lepjenje ploča, stabilnost je neizvesna bez tipli.
  • Pogrešno izabrana tipla nije zadovoljavajuća za određenu fasadu. Tipična greška kod mekših zidova.
  • Ako tipla nije dovoljno dugačka, i ne dostigne zid, nedostaje stabilno fiksiranje.
  • Ako majstori nisu obratili pažnju na dilataciju, toplotna izolacija neće maksimalno funkcionisati.
  • Ako su izolacione ploče stavljene na mokru površinu, ili gde je stalno mokar zid, pojaviće se fleke, pa kasnije može i da otpadne izolacija.
  • Toplotni mostovi, najčešće zbog toga ako smo koristili različitu izolaciju (debljinu, vrstu).
  • Ako nije dobro ocenjivana geometrija kuće, i nije se obratila pažnja na detalje (balkoni, cevi) gubitak energije zbog toplotnih mostova je još veća.
  • Sa izolacijom možemo zatvoriti provetravanje krova ili otvore za vazduh.
  • Loš izbor materijala. Nije svejedno na koju fasadu kakvu izolaciju i koju debljinu stavljamo. Kod izolacionih materijala treba uzeti u obzir paropropusnost ili paronepropusnost.


Kod izolacije kuće najbitnije je da izolujemo samo tehničku ispravnu fasadu.

predhodni Ostale vesti sledeći