Katalog

Profili za malterisanje

 

Primena:

Profili za malterisanje i dopunski elementi su neizbežni u cilju ekonomičnog izvođenja radova sa tradicionalnim cementnim, krečanim i gipsanim malterima, jer njihovom primenom možemo ispuniti sve zahteve koje se odnose na malterisanje. Zahvajujući velikom izboru dimenzija i materijala od koje se proizvode njihova primena je raznolika.

Ugradnja:

Pocinkovani čelični profili (u vlažnim prostorijama samo ako su zaštićeni malterom): cementni, krečni-cementni i krečni malteri.

Aluminijumski i PVC profili: gipsani i tanki malteri.

Metoda ugradnje:

Profili se ugrađuju veoma lako. Kod standardnih krečnih, cementnih maltera pocinkovani čelični profili se fiksiraju sa malterom za lepjenje profila( u spoljnjem i unutrašnjem prostoru). Nakon toga se postavljaju vođice pomoću zategnutog kanapa. Kod gipsanih maltera profili se pričvršćuju pomoću maltera od gipsa. Sa spoljašnje strane i na vlažnim mestima gde se koristi krečani-cementni malter ne smemo koristiti gipsani malter za pričvršćivanje profila.

Pored MASTERPROFIL® proizvoda koje su sopstvene proizvodnje nudimo široku paletu Protektor profila za malterisanje (mrežasti dopunski elementi fasadnih termoizolacionih sistema, spoljašnji i unutrašnji profili za malterisanje, početni profili, elementi za proširivanje početnog profila, završni profili i dilatacioni profili) koji predstavljaju višu klasu kvaliteta i cene.

Prednosti primene:

Njihovom primenom se smanjuje potrošnja materijala i do 20-30%, jer željena debljina maltera se može tačno podesiti. Manje utrošenog materijala znači manje troškova, smanjuje vreme izvođenja radova i istovremeno omogućuje brže sušenje malterisane površine.

Pružaju zaštitu kod najosetljivijih delova malterisanih površina kao što su ivice i rubovi, odnosno omogućuju estetsko završavanje i vodonepropusni spoj bez pukotina kod spajanja sa drugim materijalima – npr. prozori i vrata.

Preporuka:

Pocinkovane čelične profile zabranjeno je seći ugaonom brusilicom(fleksom), jer ćemo oštetiti sloj cinka, što može dovesti do korodiranja profila.

 

 

Dopunski elementi za malterisanje i betoniranje

 

Malter za lepljenje je u obliku praha i služi za lepljenje profila.

Metalne i staklene mreže (rabic) služe za ojačanje klasičnih maltera, za povećanje čvrstoće i mehaničke otpornosti i smanjenje pukotina. Staklena mreža za unutrašnju upotrebu ima istu funkciju i usađuje se u malter unutrašnjih prostorija.

MASTERPOL zamena za kreč se dodaje u malter, bez upotrebe kreča daje dobru obradivost i smanjuje potrebu za vodom prilikom pripremanja maltera.

MASTERFROST dodatak za brzo vezivanje omogućuje vezivanje betona bez oštećenja u slučaju niskih temperatura do -5°C.

MASTERFIBER je vlaknasti dodatak za beton i malter. Njegovm dodavanjem tokom mešanja poboljšavamo mehaničke karakteristike betona i maltera.